Červenec 2014

BAKING RECIPE -> Čokofiny / Chocoffin

24. července 2014 v 15:45 | Michiyo Yokomura |  RECEPTY
Musím se s vámi podělit o svůj úplně první recept na muffiny, který jsem v začátcích pekla. Je naprosto jednoduchý a výborný! Jsou tak čokoládové, až jsme je přejmenovali na čokoffin


Ingredience

220 g polohrubé mouky, 100 g krupicového cukru, 125 g másla, 100 g hořké čokolády, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, 2 vejce, 170 ml mléka

Postup

1) Smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem.
2) Přidáme mléko s vychladlým rozpuštěným máslem.
3) Vmícháme vajíčka, kakao a na drobno nasekanou čokoládu.
4) Do formy na muffiny vložíme papírové košíčky.
5) Naplníme je do 2/3 těstem a na vrchu posypeme kousky čokolády.
6) V předehřáté troubě pečeme 20 minut na 180°C.

Pokud nechcete čokoládové muffiny v tmavém těstě, vynechte kakao.

COOKING RECIPE -> Francouzká cibulačka / French onion soup

24. července 2014 v 15:41 | Michiyo Yokomura |  RECEPTY
U nás doma poměrně značně frčí polévky. Je jedno, zda se jedná o vývary nebo krémové, rádi máme téměř vše. Tahle cibulačka u nás slavila poměrně slušný úspěch, přestože je to spíše sladší polévka.


Ingredience:

4 cibule, 2 stroužky česneku, 1 větší brambora, 50 g másla, 1 litr hovězího vývaru, mořská sůl, pepř, toastový chléb, sýr Guyere nebo parmazán

Postup:

1) Cibuli nakrájíme na kolečka a pomalu smažíme na másle.
2) Po změknutí cibule pomalu přiléváme studený vývar a mícháme.
3) Přidáme oloupanou a nakrájenou bramboru s nakrájeným česnekem.
4) Osolíme a opepříme podle chuti a přivedeme k varu.
5) Vaříme 30 minut.
6) Po vypnutí rozmixujeme do hladka a podáváme s nastrouhaným sýrem a opečeným toastovým chlebem.

Pokud nebudou polévku jíst děti a máte raději výraznější chuť, přidejte 10-15 minu před vypnuím 3 ml červeného vína nebo kapku brandy.

BAKING RECIPE -> Bábovička Mamá / Mud pie Momi

24. července 2014 v 15:33 | Michiyo Yokomura |  RECEPTY
Vznikly jako náhodný pokus, když jsem na Velikonoce pekla beránka a zbyla mi velká spousta třeného těsta. Nakonec se z toho však stal poměrně oblíbený zákusek ke kávě, kakau nebo čaji :)


Ingredience:

Těsto: 175 g polohrubé mouky, 100 g krupicového cukru, 1/2 prášku do pečiva, 70 g másla, 2 vejce, 125 ml mléka, 1 lžička citronové kůry

Poleva: 100 g bílé čokolády, 200 ml smetany

Postup:

1) Vyšleháme tuhý sníh z bílků.
2) Cukr utřeme s rozpuštěným máslem a žloutky.
3) Přidáme citronovou kůru a mléko.
4) Vmícháme mouku s kypřícím práškem a sníh.
5) Těsto vymícháme do hladka, až bublá.
6) Připravíme si kokotky nebo formu na muffiny a vlijeme do 1/2 těsto.
7) Pečeme do zezlátnutí na 180°C.

Do formiček můžete vložit kousek ovoce nebo čtvereček čokolády, které se vám jako "překvapení" objeví uprostřed bábovičky.

1) Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni.
2) Vmícháme smetanu a velmi krátce povaříme, aby vznikl jemný krém.
3) Přelejeme vychladlé bábovičky.

Dozdobit si je může každý podle chuti. Na fotce jsou posypané nastrouhanou tmavou čokoládou a kousky banánů.

BAKING RECIPE -> Hraběnčin koláč / Countess cake

24. července 2014 v 15:27 | Michiyo Yokomura |  RECEPTY
Tvarohový koláč zbožňuji už od dětství. Babička dělávala jeden naprosto skvělý. Byl úplně obyčejný, ale díky tomu vynikající. A jak jsem se na něj jednou rovzpomněla, musela jsem si udělat podobný. Tenhle má sice jiné těsto i podobu, ale principem je stejný. A proč se jmenuje zrovna Hraběnčin?
Asi každý zná Hraběnčiny řezy s jablky, já si vypůjčila recept na těsto, upravila si gramáž a suroviny a udělala z něj Hraběnčin koláč :)



Ingredience:

200 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 50 g moučkového cukru, 1/2 prášku do pečiva, 25 g krystalového cukru, 2 vejce, 125 g másla, 250 g tvarohu

Postup:

1) Máslo ušleháme s moučkovým cukrem.
2) Prášek do pečiva smícháme s moukou a vmícháme do vyšlehaného másla.
3) Zpracujeme hladké těsto a rozdělíme na dvě poloviny.
4) Jednu polovinu uschováme do lednice.
5) Druhou polovinu těsta vyválíme a přeneseme do připravené formy či na plech.
6) Vyšleháme bílky s krystalovým cukrem.
7) Vyšleháme tvaroh s vanilkovým cukrem a vmícháme sníh.
8) Tvaroh vlijeme na těsto a na 20 minut dáme do ledničky.
9) Na povrch nastrouháme druhou polovinu těsta.
10) Upečeme v předehřáté troubě na 150°C.

Kdo má rád rozinky, doporučuji na vrch tvarohu trochou posypat a teprve poté zastrouhat těstem.

Tvaroh můžete použít dle libosti tučný, polotučný i odtučněný a příliš nezáleží ani na tom, zda jde o kostkový nebo vaničkový. Kostkový je tužší, takže tolik nevyjede při pečení, ale výsledek je stejný.

COOKING RECIPE -> Šahrazádina variace / Schaharazade variations

24. července 2014 v 15:19 | Michiyo Yokomura |  RECEPTY
Aby bylo vidět, že jen nepeču a také stejně hojně vařím, přihodím vám sem svůj docela oblíbený recept, po kterém sáhnu pokaždé, když mám chuť na rýži nebo potřebuji rychle uvařit :)


Ingredience:

500 g kuřecího masa, 125 g rýže paraboilled, mražený hrášek, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce wolchesteru, Provensálské koření, olej, sůl, 1 lžíce Solamylu, 500 ml vody

Postup:

1) Maso pokrájíme na větší kostky a naložíme do koření a olejem.
2) Na rozpálené wok pánvi necháme maso zatáhnout, přidáme sojovou omáčku a wolchester.
3) Přihodíme hrách a 5 minut restujeme.
4) Zalijeme směs vodou a přivedeme k varu.
5) Vmícháme Solamyl a krátce povaříme.
6) Podáváme a rýží.

Množství surovin je pouze orientační a vzaté od oka, jelikož přesně takovým způsobem Šahrazádina vařím.

A proč se to vůbec jmenuje po Šahrazádě? Jelikož vyprávěla sultánovi tisíc a jeden příběh a tohle jídlo má přesně tolik podob a chutí. Stačí jen změnit druh masa, vzít jiné koření nebo jiný druh rýže a hned je jiné jídlo na světě.

COOKING RECIPE -> Jablečné palačinky / Apple pancakes

24. července 2014 v 15:16 | Michiyo Yokomura |  RECEPTY
Palačinky se dají dělat na tisíc způsobů a přitom jsou vhodné na snídani, oběd a pro někoho klidně i k večeři. Sama je až tak moc nemusím, ale jinak jsou u nás dost oblíbené, takže zkouším stále nové a nové varianty. Receptů na jablečné je hodně, tenhle jsem si urvořila podle sebe a sešel se s úspěchem :)


Ingredience:

400 g polohrubé mouky, 10 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 800 g jablek, 5 vajec, 750 ml mléka

Postup:

1) Oloupeme a najemno nastrouháme jablka.
2) V mléce rozšleháme vajíčka.
3) Přidáme sůl, cukr a vanilkový cukr.
4) Vmícháme mouku a jablka.
5) Z hladkého těsta děláme silnější palačinky.

Jsem zvyklá míchat si těsto od oka, takže gramáž mouky je spíše přibližná a můžete si ji upravit podle toho, jak jste zvyklí.

Palačinky dělám obvykle na sucho s teflonovou pánví, u techto se mi však osvědčilo potírání olejem před každým novým kusem.


Pokud děláte palačinky jen pro dospělé, vynechte vanilkový cukr a přidejte dvě lžíce bílého vína.


Jablečné palačinky jsou skvělé za tepla třeba i samotné, jinak je stačí jemně potřít máslem a posypat skořicovým cukrem. Dobré jsou ale taky se švestkovými povidly, meruňkovou marmeládou nebo třeba tvarohem a vlašskými ořechy či bílým jogurtem s kousky jablek. Hodí se na ně v podstatě vše, co máte rádi.


A nakonec, pokud chcete mít palačinky "luxusnější" tudíž zdravější, použijte třtinový cukr a špaldovou mouku.

BAKING RECIPE -> Sladký chlebík / Sweet bread

24. července 2014 v 15:07 | Michiyo Yokomura |  RECEPTY
Původné to byl recept na českou bábovku, který jsem objevila na staré krabičce od Solamylu. Zaujal mě, načež mě napadlo trochu ho poupravit a ozkoušet ve formě na domácí paštiku, která se dá dobře využít třeba na biskupský chléb. S výsledkem jsem byla docela spokojená :)


Ingredience:

200 g krystalového cukru, 120 g Solamylu, 60 g hrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva, 6 vajec, 1 lžička rumu, 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla, rozinky

Postup:

1) Namočíme rozinky do rumu.
2) Vyšleháme si tuhý sníh.
3) Cukr utřeme se žloutky do hladka a přidáme rum.
4) Smícháme mouku, Solamyl, kypřící prášek a vanilkový cukr.
5) Ke žloutkům vmícháme sníh.
6) Přimícháme sypké suroviny a máslo.
7) Nalijeme do formy a nasypeme rozinky.
8) Pečeme na 150C.

Protože je těsto hodně vláčné a řidší, rozinky klesnou převážně ke dnu a budou dělat "čepičku".

Pokud chcete, můžete jako já přidat do zbytku těsta trochu kakaa a vytvořit s ním mřížku. Jen se nedivte, že bude hodně světlá, těsto se částečně smíchá.

BAKING RECIPE -> Kokosové řezy / Coconut slices

24. července 2014 v 14:40 | Michiyo Yokomura |  RECEPTY
Jelikož ráda peču a ještě raději zkouším různé recepty, zmocnila jsem se mámina sešitu s recepty na pečení a počala objevovat, co tam vlastně všechno ukrývá. Mimo jiné jsem na papírku objevila právě tento recept, u kterého jsem netušila, o co jde a rozhodla se ho ozkoušet.


Ingredience:

Korpus: 4 bílky, 150 g krupicového cukru, 75 g kokosové moučky, 3 lžíce hrubé mouky

Krém: 4 žloutky, 4 lžíce moučkového cukru, 125 g másla

Poleva: 100 g čokolády, 50 g másla

Postup:

1) Bílky s cukrem vyšleháme v hutnou pěnu.
2) Přimícháme kokosovou moučku a hrubou mouku.
3) Vlijeme do formy a pečeme na 150C do zrůžovění.

Protože jsem neměla kokosovou moučku, jednoduše jsem si kokos rozemlela na prášek v mixéru.

1) Žloutky utřeme s cukrem.
2) Ve vodní lázni mícháme do zhoustnutí.
3) Po vychladnutí vmícháme změklé máslo.
4) Rozetřeme na vychladlý korpus.

Nechala jsem si máslo úplně rozehřát, což nebyla ta nejideálnější varianta. Doporučuji nechat jen změknout a samotné rozetřít před smícháním.

1) Čokoládu s máslem rozpustíme ve vodní lázni.
2) Nalijeme na krém a hotovo.

Aby toho kokosu nebylo málo, posypala jsem s ním ještě čokoládovou polevu.

LANCÔME EVENT -> Advanced Génifique a Amélie / Advanced Génifique and Amelia

24. července 2014 v 14:31 | Michiyo Yokomura |  PORTFOLIOFOX
V blogovém světě je to již docela profláklá záležitost, přesto to možná ještě někteří z vás neobjevili. Co je Advanced Génifique a kdo je Amélie?


Jedná se o soutěž, kterou vytvořila značka Lancôme společně s časopisem Harper's Bazaar, ve které můžete vyhrát právě zmiňované sérum, které je novinkou a k tomu ještě dva kousky dekorativní kosmetiky dle vlastního výběru.
Kdo se chce zúčastnit, musí napsat krátké pokračování životního příběhu Amélie, která je v podstatě smyšlenou tváří Génifigue. Každá kapitola má předem určené téma, jehož se musíte držet a ačkoli si nejsem jistá, zda je to rovněž podmínkou, v každé kapitole byste měli zmínit právě tohle zázračné omlazující sérum. Protože k tou máte ale jen 500 slov, není to právě jednoduchá záležitost.
Jakmile svou kapitolu odešlete, můžete čekat, zda se umístíte do galerie, kde si váš příspěvek mohou všichni přečíst a za což získáte dárek v podobě cestovního balení Advanced Génifique a poukázku na diagnózu pleti s konzultací vhodné péče v Lancôme Beauty Institutu nebo v Parfumerii Sephora na Chodově. A ti nejoriginálnější, co budou mít štěstí, budou odměněni velice příjemnou výhrou v podobě séra a dekorativky :)

Na soutěž jsem narazila náhodou při sledování outfitu u Petry a po dlouhém zvažování, jestli se pokusit vtěsnat do 500 slov něco smysluplného, jsem to nakonec zkusila taky. Vždyť o nic nejde a je to docela zábava :) A dnes jsem si na poště za svou snahu vyzvedla balíček, ve kterém bylo právě cestovní balení Génifique s poukázkou. Sice to nejspíše nezužitkuji, protože omladit o deset let přeci jen zatím nepotřebuji (nebo alespoň doufám, že ne :D), ale poukázku bych vyzkoušet mohla.

FILM TIP -> Na hraně zítřka I Edge of Tomorrow

24. července 2014 v 14:29 | Michiyo Yokomura
Režie: Doug Liman
Předloha: kniha All You Need Is Kill od Hiroshi Sakurazaka
Hudba: Christophe Beck
Herci: Tom Cruise, Emily Blunt, Brendan Gleeson, Lara Pulver ...

Oficiální popis: Příběh se odehrává v blízké budoucnosti. Mimikové, mimozemská rasa připomínající včelí kolonii, vytrvale útočí na Zemi, obracejí velká města v hromadu trosek a zanechávají za sebou miliony lidských obětí. Podplukovník Bill Cage (Tom Cruise), který nikdy nebyl v žádné bitvě, je bez cirátů degradován a s nulovým výcvikem a mizernou výzbrojí poslán splnit úkol, který není ničím jiným než sebevražednou misí. Během několika minut je zabit, předtím se mu však podaří zneškodnit Alphu. Ač se to zdá nemožné, procitne opět na začátku toho samého pekelného dne a je nucen znovu bojovat a zemřít... a tak stále dokola. Přímý fyzický kontakt s mimozemšťanem způsobil, že se dostal do časové smyčky a je tak odsouzen prožívat nelítostnou bitvu znovu a znovu. S každým dalším pokusem se však zvyšuje jeho odolnost a pohotovost a své rostoucí schopnosti dokáže v boji s Mimiky lépe využívat. Po jeho boku bojuje členka speciálních jednotek Rita Vrataski (Emily Blunt), která zlikvidovala víc Mimiků než kterýkoliv jiný bojovník na Zemi. Každá další bitva je pro Cagea a Ritu příležitostí najít způsob, jak mimozemské vetřelce porazit a Zemi zachránit.

Je to sice s podivem, ale ačkoli jsem nikdy nebyl přívržencem sci-fi žánru, posledn ídobou se s filmy na tohle téma roztrhl pytel a téměř pokaždé mě nalákají poutavým trailerem. Stejně tak tomu bylo i v tomhle případě, takže jsem na Mku vykňučela ,abychom si zašli do oblíbeného Cinestar právě Na hranu zítřka. Jak je zřejmé, nedalo mi příliš práce přesvědčit ho, abychom shlédli zrovna tohle :)
Byla jsem na celkový film velice zvědavá, protože ačkoli Tom Cruise opravdu nepatří mezi mé oblíbené nebo jinak favorizované herce, celkově na mě myšlenka příběhu působila dobře. I když jsem měla neustále pocit, že je mi to povědomé. Nevím proč, připomínalo mi to po přečtení nějaké anime, což je vzhledem k autorovi předlohy docela možné. Nicméně zpracování i pojetí filmu se mi líbilo.
Minimálně do poloviny se musíte smířit s tím, že se některé scény budou neustále vracet a opakovat jen s minimálními obměnami, což na mě působilo v průběhu sledování trochu nudně. Jenomže upřímně, jak zábavně chcete pojmout fakt, že musíte neustále vracet čas, tudíž vkládat podobné scény znovu a znovu, než se pohnete dál? Těžko. Proto musím filmařům přiznat, že to špatně neprovedli. Nudné mi to chvilkami přišlo, ale stále mě to bavilo sledovat. Především scény z bojové pláže byly nejlepší z celého filmu. U jednoho záběru, kde nic netušícího Toma srazí náklaďák, jsem (bohužel pro zbytek osazenstva v sále) chytla svůj pověstný záchvat smíchu a řehtala se na celé kolo. Jiné bojové scény mě už tak nezaujaly, přesto to byl velice dobrý film.
Uvědomila jsem si, že je Emily vlastně velice sympatická a zajímavá herečka a jak jsem zmínila, i když Tom není můj oblíbenec, do téhle role byl dle mého názoru obsazen dobře. Sedla mu a zhostil se jí svým osobitým způsobem, což se mi líbilo. Hlavně vývoj jeho postavy je pro film velkým obohacením.
Jediné, co tedy stále nechápu, je přitovnání Mimiků ke včelí kolonii. Já na nich nic takového nepozorovala. Spíše to byly odnože chobotnic z Matrixu, které se jako Critters divoce točily kolem dokola, aby se mohly pohybovat a jejich alfy byly dvojčaty Samaela z Hellboye. Nu, možná jsem jen nepochopila celkovou myšlenku, ale včelí kolonie? To asi ne. Snad jen v tom smyslu, že včely chrání svou královnu, ale ani tam mi to úplně nesedí.

Doporučení: Koho námět zaujme nebo je pověstný fanoušek Toma Cruise či sci-fi, měl by na film rozhodně zajít. Osobně zvažuju, že ho Mku pořídím k narozeninám nebo k svátku na blu-ray, abych na něj mohla znovu kdykoli mrknout :)